Kinderverzorger
Een kinderverzorger is een zorgkundige gespecialiseerd in de zorg voor kinderen, vanaf het prille begin. Je kunt als kinderverzorger zowel in een kinderopvang als ziekenhuis aan de slag. Je staat niet alleen in voor de dagelijkse opvolging van de kinderen onder jouw toezicht, maar ook voor de hygiëne- en comfortzorg van de allerkleinsten en waakt over hun gezondheid. Je moet symptomen van mogelijke aandoeningen kunnen herkennen en ziet bovendien toe op de hygiëne van alles waar de kinderen mee in contact kunnen komen.
Omschrijving
Op pedagogisch en educatief vlak leer je de kinderen basishandelingen aan: stappen, eten, zindelijk zijn enz. Je zet als kinderverzorger ook ludieke activiteiten op, afgestemd op het profiel van de kinderen, zodat ze hun omgeving zo veel mogelijk op eigen houtje te ontdekken. Je houdt ook rekening met specifieke behoeften van bepaalde kinderen en houdt een waakzaam oogje in het zeil, opdat ze zichzelf niet in gevaar zouden brengen.
- Je hebt inzicht in de behoeften van kinderen in functie van hun ontwikkelingsfase;
- Je kunt je schikken naar de specifieke behoeften van bepaalde kinderen;
- Je herkent de symptomen van ziekte of ongemak en kunt indien nodig de juiste eerste zorgen toedienen;
- Je staat in voor gezondheids-, hygiëne en comfortzorg;
- Je stimuleert en ondersteunt de autonomie van de kinderen;
- Je zet ludieke activiteiten op, afgestemd op de behoeften van de kinderen;
- Je voorkomt ongelukken en waakt over de veiligheid van de kinderen;
- Je communiceert zowel met de ouders als met de collega’s;
- Je respecteert het beroepsgeheim en de deontologische code.
- Je bent open-minded;
- Je bent plichtsbewust en kunt autonoom werken;
- Je kunt je flexibel opstellen, bent opmerkzaam en weet van aanpakken;
- Je bent luistervaardig, geduldig en rustig.
Opleiding
Je kunt vanaf de 3e graad secundair onderwijs al je traject naar een job als kinderverzorger aanvatten, hetzij in het TSO (Gezondheids- en welzijnswetenschappen, Jeugd- en gehandicaptenzorg of Sociale en technische wetenschappen), hetzij in het BSO (Verzorging). Een 7e jaar BSO Kinderbegeleider (duaal) of Kinderzorg leidt eveneens naar een job als kinderverzorger.
Nog andere opleidingen bieden uitzicht op een job als kinderverzorger. Zo biedt Syntra een opleiding Kinderbegeleider baby’s en peuters aan en kun je in het onderwijs voor sociale promotie de opleiding Begeleider kinderopvang volgen, waarna je naar een functie als kinderverzorger kunt solliciteren in onthaalvoorzieningen, zoals een kinderopvang.
Om je eigen kinderopvang te mogen openen, moet je (minstens) een bachelordiploma op zak hebben. Inhoudelijk aansluitende bacheloropleidingen, waaronder Educatieve opleiding (kleuter-, lager- of secundair onderwijs), Ergotherapie, Orthopedagogie, Sociaal werk, Toegepaste psychologie, Toegepaste gezondheidswetenschappen of Verpleegkunde, kunnen worden aangevuld met een schakelprogramma en/of masteropleiding. Op de website van Kind en Gezin vind je alle specifieke voorwaarden en te volgen procedures om je eigen kinderopvang te openen.
Carrièremogelijkheden
Diverse opvangstructuren werven kinderverzorgers aan: een kinderopvang, gemeentelijk onthaal en opvang, Huizen van het Kind, opvangcentra voor kinderen met specifieke behoeften enz. Ook in ziekenhuizen kunnen kinderverzorgers aan de slag (de afdelingen materniteit, pediatrie enz.) en soms worden kinderverzorgers in het basisonderwijs ingeschakeld ter ondersteunen van de kleuteronderwijzers en in de buitenschoolse opvang. Tot slot kun je ook als kinderverzorger aan huis aan de slag, ter ondersteuning van de ouders.
Je kunt ervoor kiezen je eigen kinderopvang te openen, waardoor je over een zekere autonomie beschikt.
Hoeveel verdien ik als kinderverzorger?
Je loon als kinderverzorger wordt grotendeels bepaald door de opvangstructuur waar je aan de slag gaat. Het brutomaandloon van een startende kinderverzorger bedraagt ongeveer 1.900 euro. Een zelfstandig kinderverzorger of kaderlid heeft zicht op een hoger loon.