Logistiek en technisch coördinator
De logistiek en technisch coördinator speelt een sleutelrol in non-profitorganisaties. Deze veelzijdige, pragmatische en oplossingsgerichte professional met een uitgebreid takenpakket werkt rechtstreeks mee aan de uitvoering van de sociale opdrachten van de instelling waar hij of zij is tewerkgesteld en draagt bij tot het welzijn van de werknemers.
Omschrijving
Een logistiek en technisch coördinator is een professional die instaat voor het beheer en de organisatie van de operationele logistieke aspecten in een organisatie van eender welk type: vzw, ivzw, filantropische stichting, ngo, openbare instelling enz.
Hij of zij is verantwoordelijk voor de uitrol van de nodige middelen voor de goede werking van de projecten qua infrastructuur, uitrusting, transportmiddelen en bevoorrading.
De verantwoordelijkheden van een logistiek en technisch coördinator kunnen verschillen naargelang het type van de structuur (jeugdhuis, dagcentrum voor daklozen, rust- en verzorgingstehuis, residentiële dienst voor volwassenen met een beperking, kinderdagverblijf, thuiszorgdienst enz.) maar omvatten meestal:
Resource management
Vzw’s kunnen genoodzaakt zijn om te werken met beperkte middelen op het gebied van tijd, geld en materiaal. Net daarom is de rol van de logistiek en technisch coördinator zo cruciaal. De logistiek en technisch coördinator kan dankzij zijn of haar ervaring het gebruik van die middelen optimaliseren aan de hand van een efficiënte planning van de aankopen, stockbeheer, onderhoud van de uitrustingen enz.
Zo zorgt de logistiek en technisch coördinator er bijvoorbeeld voor dat een opvangcentrum voor daklozen over essentiële middelen zoals voedsel, kleren, hygiëneproducten en dagelijkse benodigdheden kan beschikken. Hij of zij ontvangt de leveringen en maakt een inventaris van de goederen op.
Planning van evenementen en projecten
Veel vzw’s organiseren evenementen, workshops en projecten om hun doelstellingen te bereiken. De logistiek en technisch coördinator speelt een sleutelrol bij de planning en uitvoering van die activiteiten door ervoor te zorgen dat de technische en logistieke behoeften gedekt zijn.
Operationele logistiek
Tijdens de dagelijkse activiteiten van een vzw kan het nodig zijn om goederen te leveren, materiaal te verdelen, transport te coördineren enz. De coördinator zorgt ervoor dat alles vlot en efficiënt verloopt.
Zo wordt hij of zij bijvoorbeeld in een residentiële dienst belast met de toewijzing van de verblijfplaatsen in functie van de specifieke capaciteiten en behoeften. Hij of zij coördineert ook de maaltijdbedeling en overlegt samen met collega’s en directie om ervoor te zorgen dat de maaltijden aangepast zijn aan de behoeften van de bewoners.
Infrastructuurbeheer
Als de vzw over lokalen, installaties of uitrustingen beschikt, waakt de logistiek en technisch coördinator over hun onderhoud, veiligheid en goede werking. Hij of zij ziet toe op het onderhoud en de netheid van de lokalen, woonruimtes en sanitaire voorzieningen. Hij of zij coördineert de nodige herstellingen om een veilige en gezonde omgeving te waarborgen. Hij of zij is ook het logistieke aanspreekpunt bij evenementen die buiten de muren worden georganiseerd.
Veiligheid en compliance
De logistiek coördinator zorgt ervoor dat de installaties beantwoorden aan de heersende veiligheidsnormen en wettelijke voorschriften. Hij of zij gaat na of de deelnemers aan de activiteiten de veiligheidsregels en de beleidsregels van de vzw naleven.
Energieprestatie
Soms krijgt de logistiek en technisch coördinator de vraag om de technische en energieprestaties van de installaties te beoordelen en oplossingen ter verbetering voor te stellen, afwijkende situaties te melden en de nodige vereisten te monitoren.
Opvolging van werken
Als er werken plaatsvinden in de infrastructuur van de vzw, staat de coördinator in voor de opvolging en de aanvaarding van de werken (naleving van de DBDMH-regels, nooduitgangen enz.). Hij zorgt voor de nodige voorzieningen om de uitvoering van de werken te coördineren zonder het leven van de bewoners in het gedrang te brengen. Hij wordt ook belast met de planning en organisatie van de inrichtingswerkzaamheden in de lokalen (gemeenschappelijke ruimten, zitkamers, buitenruimtes, bewegwijzering enz.).
Technische steun aan de bewoners
De coördinator verstrekt technische en logistieke bijstand aan bewoners, met name door te helpen bij het gebruik van de uitrustingen, te antwoorden op vragen en de toegang tot allerlei diensten te vereenvoudigen.
Beheer van vrijwilligers
Vzw’s rekenen vaak op vrijwilligers. De coördinator kan een rol spelen bij de coördinatie van de vrijwilligers door ervoor te zorgen dat ze over de nodige middelen beschikken om hun opdrachten tot een goed einde te brengen.
Beheer van verplaatsingen en transport
Hij of zij kan de verplaatsingen coördineren bij uitstapjes, studiereizen of excursies door ervoor te zorgen dat het transport op een veilige manier wordt georganiseerd en aangepast is aan de behoeften van de begunstigden/bewoners.
Reageren op noodsituaties
Bij noodsituaties, zoals een natuurramp of een humanitaire crisis, kan de logistiek en technisch coördinator een levensbelangrijke rol spelen door de noodhulpacties te coördineren en op het terrein de nodige middelen te voorzien. Bijv.: opvang van vluchtelingen of slachtoffers bij rampen zoals overstromingen. De logistiek coördinator past veiligheidsprotocollen toe om met noodsituaties om te gaan.
Optimalisering van de processen
Door ondoelmatigheden in de interne processen bloot te leggen, kan de coördinator verbeteringen voorstellen om de werkzaamheden vlotter en goedkoper te maken.
Interne en externe coördinatie
Via zijn of haar samenwerkingen met andere afdelingen in de vzw en interacties met externe partners bevordert de coördinator de communicatie en de coördinatie. Hij of zij kan bijvoorbeeld samenwerken met maatschappelijk werkers en gezondheidsprofessionals om de ondersteunende diensten voor de bewoners, zoals toegang tot gezondheidszorg, adviesdiensten en herinschakelingsprogramma’s, te coördineren.
Beheer van de giften en bijdragen in natura afkomstig van particuliere donateurs of partners
De coördinator kan samenwerken met lokale organisaties en bedrijven om middelen en aanvullende steun te krijgen. Hij of zij staat in voor het ontvangen van materiële giften en moet erover waken dat die correct worden gestockeerd en herverdeeld.
Over welke vaardigheden moet ik beschikken?
- Ervaring in een verantwoordelijke functie op een logistieke/technische dienst (architect, ingenieur, werfbeheerder, beheer van projecten met een technische inslag enz.) kan worden verwacht;
- Algemene kennis van technische oplossingen en goederen in verband met huisvesting (verwarming, loodgieterij, toegang, elektriciteit …);
- Inzicht in risico’s en kennis van preventieprotocollen tegen technische risico’s in collectieve huisvesting (hygiëne, brandbeveiliging …);
- Naargelang het gewest en de al dan niet internationale dimensie van de organisatie (ngo), wordt verwacht dat je het Frans, het Nederlands en/of het Engels beheerst.
Over welke persoonlijke eigenschappen moet ik beschikken?
- Schrijfvaardigheid;
- Sterk organisatievermogen en in staat om prioriteiten te stellen;
- Ervaring met teamcoördinatie;
- Oplossingsgericht;
- Sterke luistervaardigheid en empathie;
- Zin voor verantwoordelijkheid, goed analytisch en synthetisch vermogen;
- Stressbestendig;
- Aanpassingsvermogen en flexibel ten opzichte van verandering;
Opleiding
Er bestaan verschillende soorten logistieke opleidingen, zoals de bacheloropleiding Logistiek Management.
Volgens de website van de VDAB bestaat er een opleiding van drie jaar.
Hoeveel verdient een logistiek en technisch coördinator?
Volgens het Glassdoor-platform, bedraagt het gemiddelde loon van een logistiek en technisch coördinator 3 269 € per maand.