Skip links

IT-verantwoordelijke

De IT-verantwoordelijke in een non-profitorganisatie staat in voor het toezicht op en het beheer van de computersystemen en technologie (hardware en software). Zijn of haar rol omvat het opvolgen van de goede werking van het materiaal, de veiligheid van de gegevens en netwerken en de invoering van technologische oplossingen afgestemd op de behoeften van de organisatie. Hij of zij coördineert de technische teams, zorgt voor ondersteuning van de gebruikers en neemt deel aan de strategische planning van de IT-initiatieven.

Omschrijving

De IT-verantwoordelijke onderscheidt zich van de informaticus, de helpdeskmedewerker en de computerprogrammeur door zijn verantwoordelijkheid inzake strategisch beheer en zijn verantwoordelijkheden als manager. Hij houdt immers toezicht op alle IT-verrichtingen, werkt technologische strategieën uit in lijn met de doelstellingen van de organisatie en neemt beslissingen om de efficiëntie van de systemen te optimaliseren.  

De informaticus daarentegen, spitst zich toe op het technische onderhoud (en kan ook deelnemen aan de ontwikkeling van computertoepassingen), de helpdeskmedewerker helpt de gebruikers en de computerprogrammeur houdt zich vooral bezig met de ontwikkeling van software en applicaties volgens bepaalde technische voorschriften. 

In kleinschalige organisaties is de IT-verantwoordelijke eigenlijk de enige informaticus of IT-technicus. Hij of zij moet dan blijk geven van een grote veelzijdigheid. In grote organisaties met een uitgesproken werkverdeling zijn de toegekende taken meer gespecialiseerd. 

Onder ‘organisatie’ verstaan we hier alle structuurvormen die in de non-profitsector bestaan: openbare of privé-instelling, vzw, ivzw, ngo, stichting enz. De vakgebieden waarin de IT-verantwoordelijken hun vak kunnen uitvoeren zijn enorm gevarieerd: rusthuizen, kinderdagverblijven, jeugdbeschermingsdienst, residentiële diensten voor volwassenen met een beperking enz.  

Hij of zij kan bijvoorbeeld in een medisch huis een belangrijke rol spelen om de activiteiten te optimaliseren, het dossierbeheer te vergemakkelijken, de communicatie te verbeteren en de dataveiligheid te waarborgen. 

Laten we even nader bekijken welke functies de IT-verantwoordelijke op dagelijkse basis uitvoert:  

Beheer van de IT-infrastructuur  

De IT-verantwoordelijke is belast met de planning, de uitvoering en het beheer van de IT-infrastructuur van de vzw. Dat omvat het beheer van de servers, netwerken, computeruitrusting en eventuele cloud-diensten die door de organisatie worden gebruikt. 

Beheersystemen  

In een rusthuis bijvoorbeeld beheert de IT-verantwoordelijke de systemen voor het bewonersbeheer, de afspraken, de elektronische medische dossiers en andere administratieve processen. Hij of zij zorgt ervoor dat die systemen naar behoren werken en beveiligd zijn. 

Interne communicatie 

In een kinderdagverblijf bijvoorbeeld implementeert de IT-verantwoordelijke interne communicatietools zoals e-mail, chatsystemen of intranetvoorzieningen om de communicatie tussen personeel (de kinderverzorgsters) en ouders te verbeteren. 

Computerveiligheid  

De veiligheid van onze gegevens en systemen is een prioriteit. Onlangs nog waren een ziekenhuis in de provincie Namen en het OCMW van Charleroi slachtoffers van een cyberaanval. De IT-verantwoordelijke moet veiligheidsmaatregelen (firewall en antivirus) implementeren om de gevoelige informatie van de vzw of eender welk ander type organisatie te beschermen (met name medische data in rusthuizen of persoonsgegevens van kinderen en gezinnen in kinderdagverblijven) tegen cyberaanvallen, hackers en datalekken.  

Softwarebeheer  

Softwarebeheer omvat de keuze, installatie, update en het onderhoud van de software die door de vzw wordt gebruikt, zoals beheersystemen, kantoorsoftwaresuites, boekhoudpakketten enz.  

Technische ondersteuning  

De IT-verantwoordelijke is het voornaamste aanspreekpunt om technische problemen waarmee de leden van de vzw te maken krijgen, op te lossen. Hij of zij moet snelle en efficiënte technische ondersteuning verstrekken om ervoor te zorgen dat de gebruikers ononderbroken kunnen doorwerken. 

Projectplanning en -beheer  

Om nieuwe technologieën in te voeren of de bestaande systemen te updaten zijn een zorgvuldige planning en efficiënt projectbeheer nodig. De IT-verantwoordelijke moet die initiatieven coördineren zodat ze succesvol en binnen de gestelde termijn worden uitgevoerd.  

Opleiding en bewustmaking  

De vzw kan rekenen op de IT-verantwoordelijke om de leden van de organisatie op te leiden in het gebruik van de IT-tools en om hen bewust te maken van het belang van goede praktijken inzake computerveiligheid. 

Integratie van nieuwe technologieën  

De IT-verantwoordelijke volgt de technologische evolutie van de gebruikte tools nauwlettend op en stelt aanpassingen voor die hem of haar relevant lijken. 

Hij of zij kan bijvoorbeeld toepassingen of aangepaste tools maken om in te spelen op specifieke behoeften van de organisatie. In een kinderdagverblijf kan dat bijvoorbeeld de integratie zijn van toepassingen voor de opvolging van de maaltijden, de activiteiten of de meldingen aan de ouders. 

Back-upbeheer en dataherstel  

De IT-verantwoordelijke moet regelmatige en betrouwbare back-upstrategieën uitrollen om gegevensverlies te voorkomen bij een systeemdefect of een ramp. 

Evaluatie van de technologiebehoeften 

De IT-verantwoordelijke moet op de hoogte blijven van de technologische ontwikkelingen en aan de vzw adequate oplossingen en uitrustingen aanbevelen om aan haar huidige en toekomstige behoeften te voldoen. 

Beheer van contracten en leveranciers  

Als de vzw bepaalde aspecten van haar IT-infrastructuur uitbesteedt, kan de IT-verantwoordelijke worden belast met de contacten met de dienstverleners en het waken over de naleving van de contractuele afspraken. 

Als de IT-verantwoordelijke in een kleine structuur werkt, kan hem of haar worden gevraagd ook de functie van informaticus te vervullen: computertoepassingen ontwikkelen, coderen, testen en implementeren, servers, netwerken en computerinfrastructuur beheren, IT-projecten plannen, coördineren en superviseren van ontwerp tot uitvoering. Of ook: gegevens verzamelen, analyseren en interpreteren om nuttige informatie te verkrijgen om de directie bij te staan in haar besluitvorming.  

Soms moet hij of zij ook websites maken en onderhouden aan de hand van programmeertalen, frameworks en webtechnologieën.  

Als hij of zij de functie van helpdeskmedewerker moet vervullen, moet hij of zij rechtstreekse technische steun verlenen aan de eindgebruikers. Dit houdt in: antwoorden op hun vragen, hun problemen oplossen en hen begeleiden in het gebruik van software, applicaties en IT-uitrustingen. 

Hij of zij moet de aanvragen voor ondersteuning beheren en opvolgen aan de hand van een ticketsysteem, een kennisbank en gedetailleerde documentatie bijhouden over de oplossingen voor vaak voorkomende problemen en instructies en demonstraties verstrekken aan gebruikers om hen te helpen de functies van de software, applicaties en systemen beter te begrijpen.  

 

Over welke vaardigheden moet ik beschikken?

  • Grondige kennis van programmeertalen;
  • Inzicht in technologieën (besturingssystemen, databanken, netwerken, frameworks enz.);
  • Aantoonbare kennis en ervaring in het implementeren van netwerken, het beheer van netwerkinfrastructuur (Cisco, Fortinet, NAT, reverse proxy …);
  • Vermogen om functionele en efficiënte computertoepassingen te ontwikkelen, te coderen, te testen en uit te rollen;
  • Kennis van de best practices inzake computerbeveiliging om de systemen en gegevens te beveiligen tegen dreigingen;
  • Technische problemen snel kunnen oplossen;
  • Efficiënt kunnen communiceren;
  • In teamverband kunnen samenwerken met andere IT-professionals en met leden van andere afdelingen;
  • IT-projecten kunnen beheren, inclusief de planning, de coördinatie en de communicatie met de stakeholders.

Over welke persoonlijke eigenschappen moet ik beschikken?

  • Leergierigheid
  • Zelfstandigheid
  • Zorgvuldigheid
  • Creativiteit
  • Aanpassingsvermogen
  • Ethisch bewustzijn
  • Probleemoplossend denken
  • Analytische geest
  • Organisatie

Opleiding

Verschillende opleidingen in het hoger onderwijs (masteropleidingen) bieden de mogelijkheid om als IT-verantwoordelijke aan de slag te gaan: IT-systeemarchitectuur, burgerlijk ingenieur informatica en bedrijfsbeheer, industrieel ingenieur informatica, computerwetenschappen.  

Carrièremogelijkheden

Een IT-verantwoordelijke kan op een aantrekkelijk loon rekenen. Volgens mijnsalaris.be, kan een IT-verantwoordelijke met 5 jaar ervaring 4 322 euro per maand verdienen.